عوارض یک "سیستم نفوذ شده" چیست؟ راهنمای ساده
دانشمند ۳ ماه پیشیکی از چالش های مهم و جدی که می تواند هم کاربران عادی و هم متخصصان و توسعه دهندگان را با مشکلات متعددی مواجه سازد، پدیده هک کردن سیستم ها و زیرساخت های فناوری اطلاعات است. در ادامه، با برخی از مهمترین نشانهها و علائمی که میتوانند نشاندهنده هک شدن سیستم باشند، آشنا خواهیم شد. این آگاهی میتواند به شناسایی به موقع چنین تهدیدهایی و اتخاذ تدابیر امنیتی مناسب کمک شایانی نماید.
نشانه های سیستم هک شده چیست؟
امروزه، هک شدن رایانه های شخصی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است، به طوری که ممکن است چندین هزار دستگاه در روز توسط هکرها و افراد سودجو مورد حمله قرار گیرند و به تمام اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. این حملات سایبری گسترده، با وجود پیچیدگی، کاملاً هماهنگ و بدون هیچ مشکلی توسط هکرهایی که به دنبال منافع خاصی هستند، انجام می شوند.
با این حال همزمان با هک شدن رایانه های شخصی تمام اطلاعات موجود در هارد، بروزر، برنامه های مختلف، حساب های بانکی و... شما در اختیار فرد هکر قرار می گیرد که این به خودی خود یک نشانه خطر جدی می باشد که می توانند تمام زندگی خود را در انعکاس خود نابود کند! بنابراین باید اقدامات اولیه را برای جلوگیری از هک انجام دهید.
چطور بفهمیم کامپیوتر هک شده
به همین دلیل است که در رسانه های مختلف توصیه می شود حتما آنتی ویروس های قدرتمند و همچنین اورجینال تهیه کنید تا در شعاع چنین اقدامات پلیدی که توسط افراد سودجو انجام می شود، قرار نگیرید. شاید با حالت تعجب به خودتان بگویید که در کامپیوتر خودتان اطلاعات خاصی ندارید. بنابراین هکر نمی تواند اقدام به کاری کند!
این یک اشتباه است چرا که فرد هکر می تواند با استفاده از IP شما مرتکب برخی تخلفات شود که شاید حتی شما ذره ای از آن مطلع نباشید. بنابراین این هشدار را باید جدی بگیرید. در ادامه ما قصد داریم شما را با علائمی که گویای هک شدن سیستم شما هستند را در طی چند نکته آشنا سازیم که یقینا می تواند به شما کمک کند.
از کجا بفهمیم سیستم ما هک شده
1- پاپ آپ های مکرر
یکی از رایج ترین علائمی که نشان دهنده هک شدن سیستم شما هستند، این است که بعد از باز کردن بروزر خود چندین پیغام در قالب پاپ آپ مشاهده نمائید که نشانه بدی می باشد و در اکثر اوقات نشان دهنده هک شدن سیستم عامل می باشد.
2- خاموش شدن ناگهانی آنتی ویروس
برخی از بد افزارهایی وجود دارند که وقتی شما انرا بر روی سیستم خود نصب می کنید، به فرد هکر دسترسی کامل می دهند که این گونه می تواند شما را در چند ثانیه هک کند! با این وجود این بدافزارها می توانند بدون دستور شما، آنتی ویروس نصب شده را هک و در نهایت خاموش کنند که فعال کردن آن کار سختی می باشد. از این رو اگر با چنین چیزی روبرو شدید، بدین معناست که سیستم شما هک شده است.
3- برنامه هایی که شما به هیچ وجه نصب نکرده اید!
از کجا بفهمیم کامپیوتر هک شده
اگر بعد از روشن کردن کامپیوتر خود با برنامه هایی روبرو شدید که آنها را به هیچ وجه نصب نکرده اید، نشانه ای از هک شدن سیستم شما می باشد. معمولا بدافزارها، به نرم افزارهای دیگر متصل می شوند و اجازه نصب برنامه های دیگر را می گیرند که این گونه برنامه های جانبی هک شدن را نصب می کنند. بنابراین اگر متوجه نصب برنامه ناشناخته بر روی سیستم خود شدید، احتمالا نتیجه نصب یک بدافزار می باشد.
4- پسوردهای شما دیگر کار نخواهند کرد!
اگر رمز کارت بانکی شما یا سایر رمزهای سازمانی که از آنها استفاده می کنید، در بروزر شما ذخیره شده اند، فورا آنها را حذف کنید!! چرا که اولین اقدام هکرها، بررسی پسوردهای ذخیره شده می باشد که از این طریق به فیشینگ می پردازند! با این وجود اگر چنین چیزی را دیدید، حتما اقدامات اولیه که شامل تغییر رمز دوم کارت های بانکی و همچنین پسوردهای سازمانی است را با استفاده از روش های مدنظر تغییر دهید. اگر پسوردها را وراد کردید، اما با پیام ارور روبرو شدید، نشان دهنده هک شدن سیستم شما می باشد.
5- ایمیل های جعلی از حساب کاربری شما ارسال خواهند شد
از علائم هک شدن سیستم می توان به ایمیل هایی اشاره کرد که بدون هیچ اجازه ای از شما به مخاطبین شما ارسال می شوند که شاید هیچ اطلاعی از آن ندارید. این گونه فرد هکر می تواند در طی پیغامی از مخاطبین شما نیز به گونه و شیوه خودش، اخاذی کند. بنابراین اگر به چنین چیزی روبرو شدید، بدین معناست که شما هک شده اید.
بعد از هک شدن کامپیوتر چکار کنیم
اگر علائم بالا را مشاهده کردید، آرامش خود را حفظ کنید و نکاتی که در ذیل خواهیم گفت را بصورت مرحله به مرحله انجام دهید تا در مقابل افراد هکر و هک شدن سیستم عامل خود جلوگیری کنید.
چگونه از هک جلوگیری کنیم
1- ویروس کش خود را در صورت ممکن فعال کنید که ممکن است فعال نشود. برای رفع این مشکل می توانید آنتی ویروس اورجینال و معتبری را نصب کنید و آنرا اجرا کنید.
2- از طریق " Programs" که در کنترل پنل قرار گرفته است، برنامه های نصب شده را کنترل کنید. اگر برنامه ای وجود دارد که شما نصب نکرده اید، آنرا حذف کنید.
3- پسوردهای خود را در صورت ممکن تغییر دهید. برای تغییر رمز برنامه هایی اعم از جیمیلف اینستاگرام و... می توانید " Forget Password را در بخش ورود بفشارید تا به ایمیل شما ارسال شود.